נורית קדוש, כלכליסט

ההתרחבות של יוניברסל מוטורס ישראל (UMI) לתחום הציוד המשרדי לא הוכיחה את עצמה. רכישת אופיס דיפו לפני שלוש שנים הסבה לה ב־2024 הפסד בגובה 18.5 מיליון שקל. זאת לאחר שב־2023 עמד ההפסד על 16 מיליון שקל. ב־2022 הניבה לה אופיס דיפו רווח זעום של 1.32 מיליון שקל.
ההחלטה של UMI, שבבעלות המשפחות עיני ודנון, להיכנס לתחום הציוד המשרדי התבססה על אסטרטגיית יבואנית הרכב להפוך לחברת שירותים. במסגרת זאת רכשה הקבוצה בשנה שעברה את חברת G1, העוסקת בתחומי אספקת שירותי אבטחה, והיא מחזיקה גם ב־15.76% מחברת דנאל, שעוסקת בעיקר בשירותי סיעוד והשמת כוח אדם. רכישת אופיס דיפו, לה התווספה גם רשת הציוד ליצירה ואמנות, נועדה להרחיב את סל השירותים שהקבוצה מעניקה ללקוחותיה. אולם החברה הופתעה לגלות כי יבוא רכבים או חלפים אינו דומה ליבוא מחקים, ונדרש לה זמן למידה ממושך יותר של התחום כדי להצמיח את הפעילות.
התוכנית של UMI, בניהולו של עמית רון, היתה להבריא את אופיס דיפו באמצעות טיפול מהיר בנקודות החולשה שלה, ובהן רכש בשוק המקומי במחירים גבוהים, מספר גדול של חנויות בדמי שכירות גבוהים, פעילות אונליין שולית ומיעוט פעילות סיטונאית של מכירת ציוד משרדי לעסקים, שהסתכמה בעת הרכישה בכ־100 אלף שקל בלבד בשנה.
ב־2022 רכשה UMI את אופיס דיפו מאיש העסקים רני צים תמורת 30.5 מיליון שקל. הרשת הפעילה אז 37 סניפים, וב־2023 החלה UMI להחליף לרשת מנהלים, לסגור חנויות, לשפר את נראות החנויות שנותרו, לייבא עצמאית מוצרים, לחזק את אתר האונליין ולהגדיל מכירות סיטונאות.
אלא שהקצב האיטי שלוקח להעביר לקוחות מוסדיים מהמתחרים וסגירת ארבע חנויות הובילו לכך שגם בשורת המכירות לא נרשם שיפור בשורת הרווח. הכנסותיה של אופיס דיפו בשנת 2024 הסתכמו ב־113 מיליון שקל, עלייה של 4.6% בלבד בהשוואה ל־2023.
ההערכות הן שבשנתיים הקרובות החברה תסגור שמונה חנויות נוספות, במטרה להתייצב על רשת שתמנה 25 סניפים, שיניבו כ־200 מיליון שקל בשנה. זאת במקביל לטיפול מסיבי בלקוחות מוסדיים והזנקת המכר ללקוחות העסקיים לכ־75 מיליון שקל בשנה.
כדי לעמוד ביעדים אלו, תידרש החברה לזכות במכרזים רווחיים של לקוחות מוסדיים, במקביל להתמודדות עם התחרות הקמעונאית העזה בענף מצד רשתות הסטוק שפורחות בשנים האחרונות. הרשתות הללו, כמו מקס סטוק, הסטוק, דן דיל, ג'מבו ואחרות, מציעות מגוון עצום של מוצרים מעולמות תוכן של הציוד המשרדי, כלי כתיבה, ילקוטים וכלי כתיבה, במחירים נמוכים. אופיס דיפו תנסה למצב את עצמה כרשת מקצועית, שפונה לקהל בוגר יותר של סטודנטים, עם מותגי תיקים ומחשבים, ופחות מחברות ועפרונות. עוד תשקיע החברה במאמצים שיווקיים, כדי להניע את הלקוחות הסיטונאיים שלה לחנויות באמצעות הענקת קופוני הנחה לעובדי אותן חברות.
את העסקה לרכישת אופיס דיפו וארטא, שמעסיקות כ־230 עובדים, אותם נמנעה מלהוציא לחל"ת במהלך המלחמה, מימנה UMI ממקורותיה העצמיים. בתמורה לרישיון לעשות שימוש במותג האמריקאי, משלמת אופיס דיפו לאופיס העולמית תמלוגים מהמכירות נטו של אופיס דיפו באמצעות שתי מקדמות חצי־שנתיות. תקופת הסכם הרישיון נקבעה ל־10 שנים ממועד רכישת החברה, אך בסמוך להשלמת העסקה נחתם בין הצדדים נספח להסכם הרישיון אשר מאריך את תקופת ההסכם עד 2028.
הקושי להפוך לרשת איתנה פיננסית מלווה את אופיס דיפו מאז שהובאה לישראל לפני כשלושה עשורים על ידי אנשי העסקים ליאון קופלר, צחי פישביין וג'ק פישמן. בשנת 2008 מכרו השלושה את החברה לרשת העולמית לפי שווי של כ־60 מיליון דולר, וכעבור שנתיים מכרה החברה העולמית את הזיכיון למשביר לצרכן של רמי שביט, לפי שווי של 47 מיליון דולר. הפסדים כבדים שהסבה הרשת לשביט הובילו לניסיונות למכירתה שוב, אך אלה לא צלחו והסתיימו בשנת 2012 בהקפאת הליכים.
גם איש העסקים אבי מלכה, שרכש אותה תמורת 43 מיליון שקל, ושינה את שמה ל"אופיס דיפו החדשה", לא החזיק מעמד, ובתוך פחות משנה, באוקטובר 2013, החברה נקלעה להקפאת הליכים ונמכרה לחברת ריטייל של איש העסקים רונן לוי. שנתיים לאחר מכן נמכרה החברה לרני צים, שהחזיק בה במשך שבע שנים, עד למכירתה ל־UMI.
מעוניינים בזיכיון לרשת מובילה התקשרו עכשיו 077-2309844 או לחצו כאן