מאת: לנה פיינגולד, המרכז לקידום זכיינות
יזמים רבים הרוצים לפתוח עסק, בוחרים לקנות זיכיון של רשת מוכרת ובכך להצטרף לעסק קיים, ומשגשג ולגלוש על גלי ההצלחה מבלי לקחת סיכונים מיותרים הכרוכים בפתיחת עסק עצמאי מנקודת אפס.
אכן, שיטת הזכיינות מאפשרת לרשת להתרחב במהירות ולהתפרס במינימום סיכונים לאזורים גדולים, כך גם הזכיינים נהנים מפרסום נרחב, מודל עסקי מוכח וכמובן כל זה לצד מותג מוכר בעל מוניטין.
לארונה אנו עדים ל מספר לא מבוטל של רשתות הפועלות בשיטת הזכיינות אשר נקלעו לקשיים כגון קופי בין, אירית, סבארו, ילדותי ונוספות אשר הותירו מאחוריהן עשרות זכיינים מבולבלים, חסרי אונים ואובדי עצות מול מראה הטביעה של ה"רב החובל". אם אתם שוקלים לרכוש זיכיון או אם אתם זכיינים פעילים, להלן טיפים חשובים לקראת חתימת חוזה הזיכיון ולהתנהלות השוטפת:
מיקום הוא שם המשחק. חישבו על התרחיש הבא: חתמתם חוזה, פתחתם סניף, השקעתם עשרות ולעיתים מאות אלפי שקלים בשיפוצים, ציוד, אבזור, עיצוב ובפרסום מקומי אתם על המפה. יום אחד הרשת נקלעת לקשיים ואז אתם מגלים כי אינכם חתומים על חוזה השכירות אלא הרשת- משמע, צריך לקפל ולהתחיל מחדש. יש מה לעשות עם זה. דאגו לחוזה שכירות משותף, כך שגם אם הרשת תיסגר, המיקום וההשקעה שלכם לא תרד לטמיון.
הדדיות– נכון שחוזה הזיכיון הוא לא הדדי וברובו המוחלט הוא חד צדדי ולא לטובת הזכיין, אך יחד עם זאת, יש פרטים קטנים שחשוב לכלול בחוזה כגון סעיף ההדדיות, אשר בבוא העת עלול להוות את אחד הסעיפים החשובים. חשוב להכניס סעיף המאפשר לזכיין לצאת לדרך עצמאית במקרי משבר. סעיף ההדדיות מעניק לזכיין במקרים קיצוניים של פשיטת רגל או הפרה יסודית מצד הרשת לצאת לדרך עצמאית מבלי לחכות לפסיקת בית המשפט שלעיתים עלולה לארוך שנים. בקריסת עסק, זמן הוא משאב יקר לזכיין, וסעיף זה בא לעזור לו לנצלו היטב.
לא להילחץ. מידע הוא כוח. גם אם השמועות מתחילות לרוץ, לרוב שמועות נשארות בגדר שמועות בלבד. כמובן אין להישאר אדישים וזה הזמן להתחיל לתור בעצמכם עבור מידע איכותי. הרבה לפני שמגיע ההודעה על סגירת הרשת, ניתן לקבל מידע מספקים, בנקים, עובדי הנהלה. במידת הצורך לא לחכות ואף להגיע פיזית למשרדים הראשיים, לשוחח עם המזכירה, לנסות לדלות אינפורמציה ולשאול ישירות את ההנהלה הבכירה.
חידוד חושים– התחלתם להריח בעיות כגון בעיות תזרים,התנהלות ואספקה לא יציבה, לא לחכות. אחת הסיבות שרכשתם זיכיון היא גב מגוף איתן שאמור לדעת את העבודה. במידה ואתם מרגישים שהרשת בתהליך קריסה הימנעו מלהעביר כספים ופנו מייד לייעוץ עסקי ועו"ד המבין בתחום. אחרי הכול אתם לרוב חתומים על ערבויות שהחברות לא יתמהמהו מלממשם. נהגו בחכמה והיו ערניים.
אתם לא לבד. יש עוד זכיינים, התאגדו!- בהנחה והשמועות הפכו לעובדות, חשוב לא לעמוד לבד מול הרשת אלא לפתוח בחזית אחידה עם שאר הזכיינים ולפתח תוכנית משותפת. נכון שברגעי משבר ייתכנו ניגוד אינטרסים וכל אחד ינסה להציל את הקרש שלו, אך אין ספק כי יש לכם את אותה המטרה וביחד תשיגו יותר. עשו ישיבת צוות, בידקו מה המידע העומד לרשותכם התאחדו עם הרשת במטרה להציל את הרשת בכוחות מאוגדים ובמידת הצורך, מצאו עו"ד שייצג אתכם כקבוצה.
עסקים כרגיל. גם אם העסק ישרוד וגם אם לא, כל עוד העסק חי, הוא חייב לייצר תזרים. לכן, המשיכו לשלם בזמן לספקים ודאגו לתפעול השותף. אל תפגעו בתזרים ובשמכם הטוב.
לפאניקה יש מחיר. גם אם החלטתם לקום וללכת כי התחלתם להריח את האש, לא בטוח שזה הצעד הנכון. מחיר של עסק פעיל של רשת שנקלעה למשבר הוא לא מציאה, וגם אם תמצאו קונה שיסכים לקחת את הסיכון, לא בטוח שהמחיר ישקף את ההשקעה של הזכיין. מומלץ לא לפעול בפזיזות ולהיוועץ ביועצים עסקיים של המרכז לקידום זכיינות . אולי הפיצויים יכסו על כך ובמקרה הטוב החברה תתאושש ושווי הנכס יהיה גבוה פי כמה ממה שיכולתם לדרוש בעת משבר.