זכייני מוג'י: זו לא כניעה ללחץ פלסטיני

זכייני מוג'י: זו לא כניעה ללחץ פלסטיני

רשת העיצוב היפנית מוג'י (MUJI) לא תגיע לישראל בשנים הקרובות, והזיכיון שנמצא בידי מיכל רון־גביש ואהרון זיו הוקפא בשלב זה. הרשת היפנית מתמחה בלייפסטייל ומוכרת כלי בית, רהיטים, אביזרי משרד ובגדים המעוצבים בפשטות.


באפריל הודיעה מוג'י כי בכוונתה לחתום על הסכם זיכיון עם חברה מקומית לקראת פתיחת חנות ראשונה בישראל ב־2011 – אבל בתחילת השבוע נשיא החברה הבינלאומית קנאי מאסאקי הודיע לבעלי הזיכיון כי החברה החליטה לדחות את כניסתה לישראל.


בחברה העולמית שינו אסטרטגיה ומתכננים לפתוח שורת סניפים במזרח התיכון, ולא סניפים נקודתיים בישראל בלבד. מאסאקי הוא זה שאחראי לאסטרטגיה


החדשה, אחרי שמנכ"ל החברה העולמית, מאסנובה פורוטה, פרש מהחברה. בין היתר בודקת החברה פתיחה של מרכז לוגיסטי באזור.


רון־גביש מסבירה כי לחברה העולמית יש ניסיון רע עם מדינות שבהן נפתחו סניפים נקודתיים, כמו טורקיה. "בביקור האחרון שלו בישראל, לפני שלושה חודשים, פורוטה ביקש ממני להאט את התהליך", היא מספרת. "אני בטוחה שמוג'י תגיע לארץ, אבל זה יקרה בעוד כמה שנים. למדתי שליפנים יש לוחות זמנים משלהם, ואני לא מרגישה פגועה. להפך: הם התרשמו שכדאי להשקיע פה".


זכייני מוג'י בישראל תכננו לפתוח בשלב ראשון שלושה סניפים בתל אביב. לצורך כך פתחו רון־גביש וזיו חברה בשם YUMI, וביקשו להכניס אליה משקיע. בין השאר ניהלו השנים מגעים עם רם ואופק קאירי, זכייני מותג האיפור מדינה־מילנו, אך המו"מ בין הצדדים לא הבשיל.


רון־גביש דחתה דיווחים כאילו נסיגת הרשת מונעת כתוצאה מלחץ ציבורי של ארגונים פרו־פלסטיניים. הודעתה של הרשת על התוכנית להתרחב לישראל עוררה ביקורת רבה, שהתגברה לאחר תקרית המשט לעזה. המחאות התנהלו בעיקר ברשתות החברתיות, אולם כללו גם הקמת העתקים של מחסומי צה"ל בכניסה לחנויות הרשת בטוקיו. קואליציית הארגונים BDS, הקוראת לחרם כלכלי על ישראל, הודיעה אתמול כי ביטול המהלך של מוג'י הוא תוצאה של הלחצים שהפעילה BDS.


עם זאת בחברה היפנית מסרו כי ההחלטה על הביטול התקבלה בשל "סיבות כלכליות". "תמיד יש ארגונים מסוימים שמחפשים חברות בינלאומיות שאמורות להגיע לישראל ועושים נגדן הפגנות", אומרת רון־גביש, "אבל זו איננה הסיבה לכך שלא נפתחים כרגע סניפים בארץ".