בכדי להשלים תהליך נכון ויעיל של רכישת זיכיון, על הזכיין לבצע תהליך אימות אשר יאשר את כדאיות ונכונות העסקה ואת מידת התאמתה לזכיין הספציפי
אין חכם כבעל הניסיון, אז במקום שתצטרך להכניס את עצמך להרפתקה מסוכנת, קבל 10 טיפים שיסייעו בבחירה נכונה ומושכלת עבורך.
1. רכוש את הזיכיון שלך מרשת מנוסה!
בחירה ברשת המפעילה זכיינים קיימים לתקופת זמן ארוכה ומפעילה מספר סניפים בבעלותה, מגדילה את הסיכויים שהרשת מספיק מנוסה בסיוע ותמיכה לזכיין וערה לרגישות ולבעייתיות של תפעול סניף.
2. עדיפות לרשת החתומה על הקוד האתי
רשת החתומה על הקוד האתי של המרכז לקידום זכיינות בישראל מחויבת לשמירה על התנהלות אתית וסטנדרטים ויחסי מסחר הוגנים בין הרשת לזכיין. ההתחייבות הינה מחייבת משפטית לכל דבר.
3. תצפית על סניפים פעילים
טרם ניגשת למשא ומתן ופגישת עם הרשת חשוב לערוך תצפית על סניף פעיל. זה יאפשר לראות את נקודות התורפה בסניפים, יעלה לך תהיות ושאלות לגבי תפעול והתנהלות הסניף, ויאפשר להלבין אותם במשא ומתן עם הרשת.
4. שיחות עם זכיינים פעילים
בקש מהרשת לשוחח ולהיפגש עם זכיינים פעילים. בפגישה שאל את הזכיין הפעיל על רמת תמיכת של הרשת, עד כמה הוא מרוצה ממנה והאם הוא מרגיש שהוא עשה בחירה נכונה. מידע זה יאפשר לך להבין האם ההתנהלות הזו מתאימה לשאיפות והצרכים שלך.
5. תיאום ציפיות
מרכיב קריטי בבחירת הזיכיון הוא תיאום הציפיות בינך לבין מנהלי הרשת. בחן מהי התמיכה התפעולית וניהולית אותה תקבל מהרשת. תראה האם זה מתאים לך? לצרכים שלך? ליכולות שלך? שאל את הרשת מהם מחזורי
מכירות חודשיים של סניפים פעילים, ברר מהו הרווח הגולמי?(הרווח מהמכירות ללא הוצאות הנהלה וכלליות)
ומהו הרווח התפעולי? (כלומר הרווח שנותר לאחר כ ההוצאות לפני מס). וודא כי אתה יכול "לחיות" עם שורת רווח כזו והיא מספקת אותך ואת רמת השתכרות
עליה , חשבת.
6. בחינת חוזה הזיכיון
בקש מהרשת את חוזה הזיכיון לפני ישיבתכם למשא ומתן. קרא אותו בעיון רב וסמן נקודות בעייתיות. מומלץ מאוד להתייעץ עם עו"ד מומחה בזכיינות. חשוב לציין שלא כל עו"ד מסחרי הינו עו"ד מומחה בזכיינות. דאג שכל ההסכמות עם הרשת במשא ומתן ייכנסו להסכם הזיכיון.
7. בחינת מיקום הסניף החדש
חשוב לבחון את אזור הסניף החדש, האם יש מתחרים באזור או שיפתחו בקרוב? מבחינת הרשת, איזו פריסת סניפים היא מתכננת? האם תקבל בלעדיות על האזור? או זכות ראשונים? בהתאם לתשובות אלו, תדע אם המיקום מתאים ואולי יש צורך בהיערכות מוקדמת או מחודשת
8. מימון ההשקעה
מומלץ כי לפחות 45% מעלות הקמת הסניף יהיו מהון עצמי שלך ורק היתר מהלוואות. יש לזכור כי בנקים נותנים מטרייה ביום שמש, וביום סגרירי הם רוצים אותה בחזרה.
9. התנסות בפועל
על הנייר ומהצד הדברים יכולים להיראות נפלא, אך לאחר התנסות של מספר ימים תוכל לקבל פרספקטיבה אחרת לגמרי על הזכיינות ועל ניהול העסק הרלבנטי. בקש מהרשת להתנסות כדי לחוש את העסק מיד ראשונה. עוד לפני מייצר התחייבות גורלית.
10. היעזר בייעוץ מקצועי
ההחלטה לרכוש זיכיון היא החלטה בעלת השלכות משמעותיות על העתיד הכלכלי האישי והמשפחתי שלך. במיוחד אם אתה יזם בתחילת הדרך. ליווי של יועץ עסקי מומחה בזכיינות אשר יכווין אותך לאורך כל התהליך, מבחירת הרשת המתאימה לך ועד לחתימת עסקה עמה, יאפשר להקטין את הטעויות שאתה עלול לעשות בדרך (ועל טעויות משלמים…) ובמקביל תגדיל את סיכוי ההצלחה.