רשתות "עשה זאת בעצמך": איפה בוחרים הישראלים לקנות?

רשתות "עשה זאת בעצמך": איפה בוחרים הישראלים לקנות?

בענף רשתות "עשה זאת בעצמך" פועלות כבר שנים שתי רשתות מרכזיות – הום סנטר, שמונה 42 סניפים ואייס, שמונה 36 סניפים.


מסקר שערך מכון פאנלס עבור TheMarker עולה כי 95% מהאוכלוסייה עורכים קניות בחנויות עשה זאת בעצמך, ומרבית הלקוחות (52.7%) בוחרים לערוך את קניותיהם ברשת הום סנטר. 19.2% מהנשאלים קבעו כי אייס הוא המקום העיקרי בו הם עורכים קניות, ואילו 15.1% ציינו כי הם מעדיפים לערוך את קניותיהם ב"טמבוריות" – חנויות עשה זאת בעצמך בעצמך בבעלות פרטית. שרית שטרנברג, סמנכ"לית מחקר בפאנלס, מציינת כי מהסקר עולה "שהשיקולים העיקריים של הלקוח בבחירת החנות הם נוחות הגעה (31.4%) ומבחר המוצרים בה (21.1%) ולא בהכרח המחיר – שאותו ציינו רק 16.2% מהנשאלים כשיקול מרכזי בבחירת המקום לקנייה". לפני כמה חודשים יצאה לדרך רשת חדשה – מגה שופ. בהקמתה הושקעו 20 מיליון שקל והיא מונה כיום תשעה סניפים ברחבי ישראל. לפי התכנון תמנה הרשת עד סוף השנה 14 סניפים בגודל של עד 600 מ"ר ועד סוף 2011 היא מתכוונת להתרחב ל-45 חנויות.


לתפקיד מנכ"ל הרשת מונה אייל שר, שהיה מנהל הסחר של רשת הום סנטר. תמהיל המוצרים של מגה שופ כולל כלי בית, אפייה, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, כלי גינון, כלים חד-פעמיים, אביזרי רכב, אינסטלציה, מוצרי אמבטיה, מוצרים למשרד, ריהוט, צבעים ועוד. עם זאת, לא תמצאו שם את מגוון המוצרים הרחב שמציעות אייס והום סנטר, שמנסות בשנים האחרונות לשנות את תדמיתן מרשתות עשה זאת בעצמך לרשתות לשדרוג הבית ומציעות גם מטבחים, חדרי אמבטיה, תאורה ריהוט לבית או ריהוט לגן.


שר אומר כי "אני לא מתיימר להציג קו מוצרים כזה. אין לי את השטח לזה. בשביל הדברים האלה יש את הרשתות המתמחות". שר טוען כי הייחודיות של הרשת היא במכירת מוצרים ישירות מהיבואן לצרכן – ללא פערי תיווך. לדבריו, 70%-80% מהמוצרים ברשת מיובאים על ידם וכך הם מתכננים לעמוד בהתחייבות שלהם למחירים נמוכים ב-5%-15% משאר השחקנים הגדולים בשוק.


ענף עם חסמי כניסה גבוהים


הניסיון להחדיר רשת שלישית בתחום עשה זאת בעצמך אינו חדש: בתחילת 2008 הודיעה רשת היפו סנטר, שהפעילה שני סניפים, על כוונתה להיכנס לענף כמתחרה של אייס והום סנטר. היפו סנטר הודיעה כי סניפיה יהיו בפורמט של סניפים קטנים במרכזי ערים ולא סניפי האנגר (סניפים שבנויים כמו מחסן) וכי המוצרים יימכרו ללא פערי תיווך, אך הרשת נסגרה ולא הגשימה את תוכניתה.


בסקירה שערכה חברת דן אנד ברדסטריט לפני כשנתיים נטען כי "חסמי הכניסה הניצבים בפני שחקניות חדשות לענף נחשבים גבוהים. הקושי להיכנס לענף מאיים בעיקר על חברות המתכוונות לפעול בפריסה ארצית. הקשיים והחסמים הבולטים בענף הם הקושי בבניית מותג חדש, מציאת פתרונות לוגיסטיים, הרוויה של הענף ושיעורי הצמיחה המתונים בו, יצירת יכולת לייבא מוצרים באופן עצמאי והתחרות הגוברת מול רשתות השיווק הגדולות".


לפי דן אנד ברדסטריט, רשתות עשה זאת בעצמך נאלצות להתמודד גם עם בעיה של מציאת שטחי מסחר פנויים בערים, ומיקומים מתאימים לפתיחת סניפים חדשים. "למיקום החנות השפעה מכרעת על תוצאותיה העסקיות מבחינת מספר הלקוחות המגיעים לחנות ומבחינת הכנסותיה. מרבית הלקוחות הם תושבים המתגוררים באזור החנות ולכן לרמה הסוציו-אקונומית של האוכלוסייה יש השפעה על היקף הפעילות והרווחיות.


עוד נטען בסקירה כי "לשם תחילת פעילות של סניפי הרשתות, המשקיעות בעיצוב שטח החנות, נדרשת השקעת הון גבוהה, שעשויה להסתכם ביותר מ-5 מיליון שקל. זאת, לעומת השקעה ראשונית נמוכה יחסית בטמבוריות הקטנות, בהן ההשקעה המינימלית שנדרשת לשם פתיחת חנות מסתכמת בכ-170 אלף שקל, סכום הכולל השקעה במלאי ראשוני, במבנה ובמחסן, בהתאמת החנות למכירה ולהצגת סחורה, באמצעות שילוט, הצבת קופות, פרסום ראשוני וגיוס כוח אדם מקצועי.


כמו כן, צריך לזכור שעל הרשת להשקיע בידע ובמקצועיות של העובדים במגוון התחומים המוצעים ללקוח הקשורים לחומרי בניין, תחזוקת הבית ושיפוצו".


מבחר מצומצם במגה שופ


כדי לבחון את הצהרות הרשת החדשה ביקרנו בסניף שבאשדוד, ששטחו כ-500 מ"ר. בכניסה הבחנו בחנות מרווחת שנמצאת בשלבי התארגנות אחרונים. החנות הציעה מוצרים מקטגוריות שונות: שיפוצים, צביעה, גינון, אביזרי אמבטיה, כלי בית ואף כמה מוצרי חשמל כמו טוסטרים ומסכי טלוויזיה, אך לא של המותגים המובילים.


היצע המוצרים בחנות היה נמוך לעומת זה שמציעות הום סנטר ואייס, גם מבחינת החברות שאת מוצריהן משווקת הרשת. לדוגמה, בקטגוריית השיפוצים והצבע לא מצאנו מוצרים של נירלט, אלא רק של טמבור.


שר אומר כי "נכנסתי לתפקיד בספטמבר. אני מודע לחוסרים ומתחיל לבנות את המגוון מההתחלה וגם ליישר קו מבחינת המחירים מול הרשתות האחרות כדי לעמוד בהתחייבות שלנו להציע את המחיר הזול. זה תהליך שייקח כחודשיים, כרגע אנחנו בהליך בניית המגוון והתמחור".


כדי לבדוק אם רשת מגה שופ שוברת את המחירים בשוק עשה זאת בעצמך, ערכנו השוואת מחירים אקראית של 20 מוצרים שנמצאים בשלוש הרשתות. מכיוון שהרשתות לא מחזיקות בכל המקרים במותגים זהים, בחרנו מוצרים שחשיבות המותג בהם חשובה פחות – כמו מוט לווילון מקלחת או מחזיק נייר טואלט.


מהשוואת מחירי המינימום עולה כי מגה שופ מציעה את מחירי המינימום הנמוכים ביותר בשמונה מתוך 20 מוצרים שנדגמו, רשת אייס מציעה את מחירי המינימום הנמוכים בתשעה מוצרים והום סנטר בשישה מוצרים בלבד.