מירב קריסטל, ynet

מה קורה ברשת אופנת הילדים נויז (Noizz)? תביעה שהגישו שלושה זכיינים, שמפעילים 4 חנויות ברשת, נגד בעלי הרשת, חברת אור מניה, מציגה שורה של טענות על הפרות חוזי זכיינות באמצעות התייקרויות לצרכנים, צמצום מבצעים והנחות והקטנת צבירת נקודות מועדון ב-50%.

אור מאניה, הבעלים של הרשת, עוסקת בייצור, יבוא ושיווק של ביגוד, הנעלה ואביזרי אופנה למיניהם ומפעילה במקביל גם את הרשתות מאניה ג'ינס ו-SEBO. רשת נויז מוכרת בגדי ילדים בעיצוב בסגנון סטריט ולעיתים במחירים גבוהים יחסית לשוק. כך למשל מכנסי ילדות נמכרים שם ב-199 שקל וקפוצ'ון פוטר לילד נמכר ב-159.90 שקל.

הזכייניות התובעות הן החברות מ.טולדנו גרופ, מפעילת חנויות נויז בגרנד קניון ב"ש וביג ב"ש מינואר 2017 ו-אוגוסט 2022; חברת א.ש. בגדי ילדים נויז בע"מ, שמפעילה מאוקטובר 2021 את חנות נויז בביג פאשן אשדוד וחברת פאטיש א.ד. חברה בע"מ שמפעילה את חנות נויז בקניון הזהב בראשל"צ מ-2018.

התביעה בגובה 967,041 שקל, הוגשה לביהמ"ש המחוזי ת"א יפו, אחרי שניסו להגיע עם הרשת לפתרון מוסכם, ללא הצלחה. את התביעה הגישו עורכי הדין ערן פרזנטי, ליאור פוליאקוב ולמא יאור ממשרד פירון.

הזכייניות מבקשות תשלום נזקיהן מינואר 2024, פתיחת ספרי הנהלת החשבונות וביטול הסכמי הזכיינות תוך תשלום שווי זכויותיהן בחנויות אותן הן מפעילות (סכום השקעה בחנות ושווי המוניטין שלה). לטענתן הרשת "ניצלה את כוחה בחוסר תום לב דורסני, במקום לעזור לזכייניות לשגשג ולהצליח". לרשת 40 חנויות, למעלה מ-30 מהן בזכיינות.

המחירים לצרכן עלו בעשרות אחוזים

לטענתן, החל משנת 2020 לערך, החלה מאניה בהשתת שורת גזירות על כלל הזכייניות ברשת, במטרה להגדיל רווחיה על חשבונן. בין היתר: "העלאה חדה של עשרות אחוזים של מחיר המוצרים לצרכן, באופן שצמצם את קצב והיקף המכירה בחנויות הפיזיות", כך נטען.

"אמנם לנתבעת שמורה הזכות החוזית לכאורה לקבוע את מחירי הצרכן, אולם זכות זו איננה זכות מוחלטת ועליה להיות מופעלת בתום לב ותוך התחשבות באינטרסים הלגיטימיים של הזכיינים. בפרט שהעלאת המחירים גרמה לפגיעה ישירה וממשית ברווחיותם של הזכיינים, על רקע מצב כלכלי קשה, שנות משברים עולמיים (כגון הקורונה) ותקופת מלחמה, שהשפיעו על כלל המשק והצרכנים.

"בחינת נתוני קמעונאיות האופנה הפעילות בישראל שמניותיהן נסחרות בבורסה (קסטרו ופוקס למשל), מלמדת כי לא חלה הרעה ברווחיות בתחום האופנה בין 2024 ל-2025, ומכאן שהפגיעה ברווחיות הזכייניות הינה תוצאה ישירה של הגזירות שהטילה עליהן הרשת".

המבצעים הכי טובים והסיילים – עברו לאתר בלבד

בנוסף הזכיינים התובעים טוענים נגד "ביטול מבצעי חנויות אטרקטיביים". לטענתם, אתר נויז, שהחל למכור אונליין ב-2021 כמתחרה ישיר, הפך לזירה עיקרית לקידום מכירות, הנחות, מבצעים ושיווק מוצרים של נויז. הרשת משכה את מוצרי סוף העונה מחנויות הזכיינים והחלה לשווקם דרך האתר בלבד, צעד שלכאורה מקנה לה "יתרון מסחרי מובהק ובלעדי על חשבון הזכיינים, ותוצאתו הבלתי נמנעת היא פגיעה ישירה ומשמעותית במכירות וברווחיותן של התובעות".

נטען כי מדובר בשינוי מהותי בהיקף פעילותן של חנויות הזכיינים, שפגע "פגיעה קשה במחזורי המכירות ובבסיס המודל העסקי שעליו נשען מנגנון הזכיינות – מקום בו מבצעי סוף עונה ומכירות חיסול מהווים גורם משיכה מרכזי ללקוחות".

הזכיינים נתקלו במקרים בהם לקוחות שרכשו מוצרים באתר במחירים מופחתים, הגיעו אל החנויות הפיזיות לצורך החלפתם. במעמד זה הזכיינים נחשפו לכך שהרשת מציעה ללקוחותיה מבצעים בלעדיים לאתר והטבות אטרקטיביות יותר באינטרנט, תוך שהיא משקיעה משאבים בפרסום ממוקד לעידוד רכישות מקוונות – בעוד שעלות פרסומים אלו מוטלת על כתפי הזכיינים בלבד.

"בפועל הפכה הרשת את חנויות הזכיינים לתאי מדידה בלבד: לקוחות מגיעים למדוד פריטים בחנות, אך את הרכישה מבצעים בסופו של יום באתר האינטרנט, בו המחירים וההטבות עדיפים, וזאת, כאמור, על חשבון הזכיינים", כך נטען.

הנחת המועדון צומקה ל-5%, הזכיינים עדיין העבירו לרשת 10%

החל מ-17 בפברואר השנה, בוטלה הנחת חברי המועדון, שעמדה על 10% ובסכום ההנחה חלקו הזכייניות התובעות והרשת הנתבעת ובמקומה הוגדר שהלקוח יוכל לצבור 5% מסך הקנייה בנקודות, שיועמדו לרשותו לקנייה הבאה בכל סניפי הרשת, לרבות אתר האינטרנט, זאת בעוד שעל הזכייניות נגזר לשלם ולהעביר לרשת את סכום ההנחה, קרי 10% מהמחיר המלא של המוצרים הנמכרים.

לטענתם, הגזירה האחרונה היא בבחינת שינוי "סדרי בראשית" שהתקיימו מזה שנים, "והובילו לפגיעה ישירה בלב ליבה של ההתקשרות עם התובעות, קרי הקטנת הרווחיות התפעולית (הנמוכה ממילא) ממנה נהנו עד לאותו מועד, משיעור של כ-44% (כשלבעלי הרשת: 56%) לכ-39% בלבד", כך נטען.

"עצם העובדה שבפועל התובעות מקבלות לכיסן רק 90% ממחיר המכירה, זאת בעוד שהן נדרשות לדווח בספריהן על קבלת 100% ממחיר המכירה, פוגע בתובעות אף במישורים אחרים של התחשבנות הנוגעת לפדיון (כגון: תשלום למשכיר החנות ועוד).

בכיר בקניון קיבל בגדים בחינם

כן נטען כי חברת מאניה טענה נגד חברת פאטיש א.ד. כי נתנה "הנחות בשיעורים פסולים ובלתי סבירים", כביכול מאחורי גבה של הרשת וללא ידיעתה או אישורה: "מדובר בטענה מופרכת ומקוממת, באשר ובין היתר, הנתבעת יודעת, ידוע היטב, שההנחות ניתנו בהתאם להנחיות מפורשות של מי מטעם הרשת ולמדיניותה, כפי שהועברו במישרין לסניפים על ידי נציגי הנתבעת".

בהקשר זה נטען "שבמשך שנים ארוכות הוענקו הנחות, לרבות הנחות מלאות בשיעור של 100%, למקורביהם של מי מטעם בכירי הרשת". נטען כי מנכ"ל אחד הקניונים, קיבל מדי חודש פריטים ללא כל תמורה, בהתאם להוראת נציגי הרשת. "מדובר בפרקטיקה רוחבית, שהונהגה בכלל סניפי הרשת, אם לא ברובם, שנכפתה על התובעות לאורך השנים", כך נטען.

הזכיינים טוענים שמימנו את פתיחת החנויות, העברתן או שיפוצן בהשקעות של עשרות אלפי שקלים. אחת הזכייניות אף רכשה ממאניה את הזיכיון לרשת "פאטיש" (רשת הנעלה שנסגרה) בכ-468 אלף שקל. למרות זאת, הן טוענות שהרשת לא השתתפה בפרסום החנויות ובאופן אבסורדי, נגבו מהן שלא כדין הוצאות בגין השתתפות בפרסום, שלא כוונו לקידום החנויות שבזכיינות אלא לקידום האתר, חנויות עודפים ו/או חנויות בבעלות הרשת.

עוד טענו שהרשת העלתה את עלויות השילוח לזכיינים: בדצמבר 2024 הודיעה לזכייניה כי החל מינואר 2025, עלויות המשלוחים יעלו ב-200-150 שקל לפני מע"מ (מ-4,095 שקל ל-4,307 שקל בחודש) במטרה לכאורה "להתיש ולשבור כלכלית את הזכיינים, וליצור מציאות בה ייאלצו התובעות להיכנע ולמכור את זכויותיהן בחנויות אותן הם מפעילות מזה שנים רבות בנזיד עדשים לרשת (או חמור מכך, למסורן ללא תמורה כלל) כפי שנאלצו זכיינים אחרים לעשות", כך נטען.

ממאניה נמסר: "רשת נויז היא מותג אופנה מוביל לילדים המפעילה 40 חנויות ברחבי הארץ, באמצעות זכיינים וסניפים בבעלות הרשת. הרשת מטפחת את המותג ונוהגת בהגינות וביושר כלפי הזכיינים. התביעה הוגשה משיקולים לא עניינים בניסיון להפעיל לחץ פסול על הרשת ומאותם שיקולים גם הועברה לתקשורת. החברה תגיב לטענות חסרות היסוד בבית משפט".

מעוניינים בזיכיון לרשת מובילה התקשרו עכשיו 077-2309844 או לחצו כאן